Patani : Impian Kemerdekaan Yang Derita

By
Kitab Sejarah Malaya
Patani Raya

Pada asasnya hampir setiap orang Melayu tahu akan peristiwa sejarah Patani yang penuh sukar dan derita sejak bemula wujudnya kerajaan tersebut hingga ke kerajaan Patani Besar yang di perintah oleh beberapa Ratu dan kemudiannya kepada Patani Dinasti Kelantan hinggalah kepada zaman Tengku Abdul Kadir ibn Tengku Sulaiman sebagai Raja Patani terakhir. Hingga hari ini Patani tidak pernah sunyi dengan pergolakannya yang ingin bebas daripada cengkaman Siam kerana bagi mereka Patani tidak pernah di jajah oleh Thailand dan mereka ingin bersama-sama negeri Melayu yang lain di Semenanjung. Namun semua ini masih jauh dari hakikat realiti yang menyedih dan menderitakan sekalian anak bangsa Patani.

Sejarah silam membuktikan bahawa Patani sebuah negeri yang makmur dan pesat membangun. Selain daripada serangan Siam kerajaan ini juga pernah di serang oleh Portugis sekitar 1520an. Namun selepas itu dan selama itulah sehingga tahun 1800 Siam yang di kuasai oleh dinasti Chakri mula beralih arah kepada Patani yang dahulunya pernah menghantar Bunga Emas kepada Bangkok di zaman Ayutthaya. Serangan demi serangan dilakukan demi menakluk dan menjatuhkan kerajaan Melayu ini. Serangan ini juga berlarutan hingga ke Kedah dan akhirnya kedua buah kerajaan Melayu ini berjaya di takluki. Sejarah pahit ini telah member banyak pengajaran kepada sekalian orang Melayu bahawa pengkhianatan akan menyebabkan sesebuah negara musnah sama sekali dan sejarah juga membuktikan pengkhianat juga tidak mendapat apa-apa pun seperti kata-kata
“ Kalau kau bisa mengkhianati bangsamu apakah kamu tidak akan mengkhianatiku orang yang bukan bangsamu?”

Selepas peristiwa itu hinggalah pada tahun 10/3/1909 akhirnya Patani berpisah daripada seluruh negeri Melayu secara rasmi beserta seluruh kawasan Melayu yang kita kenal sebagai selatan Thai hari ini dan tempoh itulah bangsa Patani menghadapi pelbagai onak derita dalam meneruskan kehidupan mereka demi mempertahankan agama Islam dari segala cabang yang cuba di himpit dengan pelbagai bentuk dan cara. Pengisytiharan San Francisco pada tahun 1945 menetapkan bahawa mana-mana negara atau kaum yang di jajah berhak menentukan masa depan mereka dan mencantumkan Patani ke dalam Tanah Melayu. Maka bermulalah gerakan secara rasmi, berekod dan bertulis oleh orang Patani yang di pimpin oleh Tengku Mahmud Mahyideen yang sangat di kenali dalam pasukan Force 136. Walaubagaimana pun kita harus sedar bahawa kerajaan landskap politik Siam juga berubah bermula pada tahun 1939 setelah Phibul Songram seorang Jeneral tentera Siam telah mengambil alih kuasa pemerintahan dinasti Chakri ke bentuk demokrasi berparlimen dan menukar nama Siam ke Thailand. Sepanjang tempoh tersebut hinggalah tahun 1941 sewaktu pendudukan Jepun ke seluruh Asia. Sepanjang tempoh itu jugalah menyaksikan seluruh negara Thai mengalami banyak perubahan drastik.

Kedatangan Jepun telah memberikan peluang kepada Tengku Mahmud untuk membebaskan Patani memandangkan Phibul telah menyokong Jepun pada tahun 1942 bagi menentang pihak Berikat kerana baginda percaya jika Jepun kalah sudah pastilah British akan menghukum Thai dan ia akan memberi peluang kepada baginda untuk menghasut British bagi memerdekan Patani. Maka pada 27/2/1943 Tengku Mahmud telah mengemukakan cadangannya agar Patani digabungkan dengan Tanah Melayu sebelum dari cadangan ini Roland Braddell turut mengemukan cadangan yang sama kepada British India. Pada Mac 1943 Sir George Maxwell telah mengemukan satu memorandum bertajuk “ Masa Depan Segenting Kra”. Antara cadangannya ialah

1. British perlu mengambil Segenting Kra bagi keselamatan Tanah Melayu dan Burma. Di wilayah inilah Jepun menempatkan tentera mereka dan seterusnya menyerang kedua –dua tanah British ini.
2. Penguasaan ini akan memastikan Terusan Segenting Kra tidak akan dibangunkan bagi memastikan kelansungan Singapura sebagai sebuah pelabuhan entreport.
3. Majoriti penduduknya adalah Melayu dan beragama Islam.

Pada 23/11/1943 Pejabat Tanah Jajahan British telah
mengemukan usul ini kepada Post Hostilities Planning Sub Committee dan 2 perkara yang ditonjolkan ialah
1. Majoriti orang Melayu yang tinggal dikawasan itu
2. Rekod buruk dan kekejaman Siam sepanjang berada dikawasan tersebut.

Walaubagaimanapun usul ini ditolak setelah mengambil kira bantahan Jabatan Negara Amerika dan padangan jawatankuasa kepada status “Kawan Baik Siam” kerana pada waktu itu adalah penting untuk mempertahankan kepentingan British di Asia Tenggara maka adalah tidak perlu untuk mengambil tahu akan urusan yang berlaku dikawasan “selatan Thai”. Keputusan ini sangat mengejutkan Tengku Mahmud dan para pegawai British yang menyokong usaha Siam. Namun perjuangan masih lagi diteruskan pada tahun 1944…

Bersambung…

Dipetik dan diolah dari
Sumber : Nik Anuar Nik Mahmud, Tengku Mahmud Muhyidin dan Perjuangan Mencantumkan Patani dan Tanah Melayu.

Admin : Nantilah admin tulis lagi takde mood nie.. sedih baca… lagi satu sebab artikel ini akan jadi panjang. Pesan admin yang telah berlalu jadikan teladan berganding bahulah bangsa Melayu. Sokonglah apa jua perkara yang dibuat oleh anak Melayu selagi tidak bersalah dengan undang-undang dan hokum Islam.
0 comments:

Post a Comment