Candu&Ganja Pemusnah Manusiawi

By
Kitab Sejarah Malaya
Perang Candu ke 2

Tahukah anda bahawa kisah candu dan ganja pernah menggegarkan Asia suatu masa dahulu. Di bahagian keris juga terdapat ganja. Tapi bab tu admin tak mahu nak komen sebab admin tak mahir bab keris tu. Walaubagaimana pun candu ini pernah diharamkan di beberapa negara seperti China dan Thailand akibat daripada masalah penggunaannya yang menyebabkan rakyat di kedua –dua negara menjadi pemalas giler... Masalah candu merupakan antara penyebab kepada tercetusnya perang di China yang dinamakan sebagai “Perang Candu” dari tahun 1839 hingga 1860. Didalam banyak buku sejarah Asia, candu telah menyebabkan rakyat Cina menjadi lemah dan tidak mampu mempertahankan Negara China apabila ia diserang oleh British kerana konsesi pelabuhan dan perdagangan British tidak berjaya. Jesteru itu British terpaksa mengambil beberapa langkah untuk meneruskan perniagaan mereka di Asia terutama sekali China kerana sudah terdapat 5 syarikat konsesi yang berada di China antaranya Jerman, Jepun dan Amerika Syarikat. Akibat daripada penutupan pintu China kepada British maka pihak British telah menjadikan Pulau Pinang sebagai sebagai pelabuhan utama sebelum mereka berjaya menduduki Singapura pada tahun 1819. Akibat daripada penutupan itu maka wujud aktiviti penyeludupan candu yang dikuasai oleh pegawai – pegawai pelabuhan Canton dan lanun yang mengusai laut Canton pada waktu itu.

Kekalahan China dalam Perang Candu pertama telah membuatkan China terpaksa memeterai Perjanjian Nanking pada tahun 1842 yang telah menghapuskan monopoli China terhadap perdangangan di Timur yang pada masa itu berpusat di Canton dengan terserahnya Hong Kong kepada British. Kesannya British telah berjaya membuka 5 pelabuhan utama di selatan China iaitu Canton, Amoy, Foochow, Ningpo dan Shanghai bagi memastikan usaha untuk mengurangkan kekuasaan monopoli kaum Cina ini. Walau bagaimanapun candu bukanlah tujuan asal kepada perdagangan di China memandangkan candu – candu ini dibawa dari India dan kemudiaanya di eksport ke China. Tujuan utama British ialah DAUN TEH dan SUTERA yang menjadi komoditi utama di Britain pada waktu itu.

Pada tahun 1856 pula berlaku perang candu kedua yang lebih dikenali sebagai Perang Panah yang juga membawa kepada kekalahan China yang membawa kepada perjanjian yang membenarkan candu ini dijual secara sah diseluruh China, perdagangan buruh (kuli) dan segala cukai dikawasan pelabuhan terletak didalam kantung syarikat konsesi.

Manakala di Tanah Melayu pula pada pertengahan tahun 1890an. Lim Kek Chuan, Chung Keng Kwee dan beberapa ahli berpengaruh Hakka serta Capitan Kantonis Kedah dan Perak telah berjaya menguasai perniagaan ganja di Kulim Kedah dan seluruh Perak dengan hasil pendapatan sebanyak 2.8juta untuk 7 tahun dan telah memajak tanah-tanah untuk penanaman popi dengan jumlah bayaran sebanyak 1.4 juta di Kedah selama 15 tahun. Namun secara tersiratnya jika diteliti persaingan untuk merebut kekayaan juga berlaku didalam kaum Cina sendiri yang bersaing diantara mereka namun pada kes ini saingan tersebut berbentuk ekstrim dimana berlaku peperangan dan pembunuhan untuk merebut sesebuah kawasan. Kerjaan Siam pula telah mengharamkan penanaman ganja dan sebarang eksport ganja ke negaranya sejak tahun 1760 lagi memandangkan ganja dilihat telah melemahkan produktiviti penduduk negara tersebut walaubagaimanapun ganja mula ditanam semula pada tahun 1940an didalam kawasan yang dikenali sebagai segi tiga emas di Indo China.

Walaupun ganja dan candu adalah berbeza dan dikatakan ganja itu mempunyai pelbagai khasiat perubatan namun hakikatnya ia lebih kepada melemahkan rakyat sesebuah negara yang akhirnya lebih mudah untuk penjajah menakluk negara pengamal tersebut...

Gambar : Pinrest