Mitos: Sumpahan Sang Kelembai.

By
Mitos: Sumpahan Sang Kelembai.

Sang Kelembai merupakan makhluk ghaib yang menghuni hutan tertentu di beberapa tempat di negara ini. Sesetengah tempat dipanggil Sang Gedembai.

Sang Kelembai dipercayai mempunyai kuasa sakti yang boleh menyumpah sesiapa sahaja menjadi batu. Sang Kelembai biasanya berada di dalam hutan dan pantang kepada bunyi bising ketika berada di dalam hutan. Jika Sang Kelembai tertarik dengan bunyi tersebut, Sang Kelembai akan menegur. Manusia atau binatang yangditegur akan menjadi batu.Tidak kurang juga yang mengatakan Sang Kelembai ini mampu terbang dan hanya memakan pucuk-pucuk buluh sahaja.

Terdapat beberapa pandangan tentang kewujudan Sang Kelembai. Menurut Harun Mat Piah, dari buku beliau bertajuk Sastera rakyat Malaysia, Indonesia, Negara Brunei Darussalam: Satu Perbandingan. Kelembai berasal daripada manusia yang tinggal di daerah hulu negeri Pahang, Semenanjung Malaysia. Kononnya; ada dua orang adik-beradik, seorang bernama Tak Ong dan adiknya Tatang. Mereka selalu bertarung kerana Tak Ong sentiasa cemburu terhadap kelebihan Tatang. Pertarungan selalu dimenangi oleh Tatang. Dalam cerita ini sentiasa diperlihatkan kegagahan dan kepintaran Tatang. Antaranya, dia dapat mengubati luka dan penyakit mata abangnya. Dalam perlawanan memanah pula, kedua-dua telinga Tak Ong putus terkena panah Tatang.

Tatang mempunyai sifat gagah seperti Badang. Seluruh pokok perah di sektar Pulau Raya dicabutnya kerana anak lelakinya mati termakan buah perah. Sehingga kini dikatakan Pulau Raya tiada pokok perah. Anak perempuannya juga mati kerana memakan buah perah, dan mayatnya dikebumikan di Gunung Tahan. Isteri Tatang meninggal dunia akibat terjatuh ke dalam Sungai Dong ketika melalui sebuah titi untuk menyeberang.
Setelah kematian keluarganya, Kelembai menjadi seorang yang selalu berdukacita. Dia tidak gemar melihat orang bersuka-suka. Dia sering sahaja menegur dan menyumpah sesuatu yang dilihatnya.

Di Pahang Sang Kelembai ini dikatakan berasal dari sebuah gunung dan tinggal dalam hutan yang terletak di KualaTahan serta turut mempunyai keluarga di sana, Namun tidak pernah diketahui siapa isterinya dan berasal dari mana kerana hanya kisah Sang Kelembai dan anaknya sahaja yang sering diceritakan. Kononnya anak Sang Kelembai telah meninggal dunia akibat mabuk selepas memakan buah perah.

Kota Gelanggi pula merupakan salah satu tempat yang banyak mengisahkan tentang Sang Kelembai ini suatu ketika dulu dan turut berkait serta menjadi pengukuh cerita sejarah gua tersebut.Kota Gelanggi ini dahulunya merupakan sebuah istana milik seorang raja yang bernama Raja Gelanggi dan baginda dikatakan mempunyai seorang anak perempuan yang cantik serta baik dan telah ditunangkan dengan seorang raja di Rembau yang bernama Raja Usul.Kecantikan Puteri Raja Gelanggi telah diketahui oleh seorang raja dari kayangan yang bernama RajaMambang dan ingin memperisterikan puteri rajatersebut. Oleh kerana takut, Raja Gelanggi terpaksa menerimapinangan itu dan mengahwinkan puterinya dengan Raja Mambang.

Tiba – tiba berlaku peperangan telah berlaku antara angkatan RajaUsul dan Raja Mambang dan maka pada ketika inilah Sang Kelembai muncul sertamenegur tentang perangai dua jenis makhluk ini berperang kerana seorang perempuan. Akibat sumpahan itu semua yang ada di situ menjadi batu, lancangnyamenjadi tanah, laut menjadi padang, sungai menjadi lembah dan segalanya musnah begitu sahaja. Maka dengan ini, wujudnya Gua Kota gelanggi yang mempunyai batu-batu yang mempunyai bentuk manusia, binatang dan berbagai-bagai akibat dari teguran Sang Kelembai.

Di Perak pula sebagai contohnya di kawasan Perak Tengah dikatakan bahawa Sang Kelembai juga berada disana. Menurut cerita orang tua – tua diatas sebuah bukit berdekatan Jambatan Nordin yang menghubungkan Tanjung Belanja dan Parit terdapat batu –batu orang ramai yang menyambut majlis perkahwinan dan penceritaannya juga agak sama dengan apa yang berlaku di Jerantut. Walaubagaimanapun Pekan Batu Gajah Perak pula mengambil nama dari sekumpulan gajah yang disumpah ketika berada di kawasan tepi sungai Perak. Kononnya pada waktu itu Sang Kelembai sedang tidur dan terus menyumpah kawanan gajah itu kerana membuat bising. Menurut orang ramai kawanan gajah itu masih lagi boleh dilihat tidak jauh dari kawasan pinggir Sungai Perak. Wujudnya Gunung Bubu di Perak kononnya akibat sumpahan anak Sang Kelembai ke atas bubu yang digunakannya untuk menangkap ikan tapi dia tidak menyangka bahawa bubunya telah rosak dan tidak diperbaiki. Akibat terlalu marah anak Sang Kelembai mencampakkan bubunya diatas sebuah gunung yang kita kenal hari ini. Tidak dapat dipastikan dimanakah kedudukan Gunung Bubu itu kerana terdapat 2 Gunung Bubu iaitu di Kuala Kangsar dan Grik, Perak.

Manakala Pekan Kampung Gajah di Teluk Intan, Perak mendapat nama daripada batu di kaki Bukit Tunggal yang menyerupai bentuk gajah. Kewujudan batu ini dikatakan kerana gajah yang banyak di situ telah membuat bising dan Sang Kelembai yang tidak suka dengan suasana bising, telah menegur gajah-gajah tersebut. Akibatnya gajah tersebut dikatakan menjadi batu.Namun demikian sehingga kini , tidak dapat dipastikan kedudukan sebenar batu yang menyerupai gajah di Bukit Tunggal itu.

Sesungguhnya cerita Sang Kelembai ini membawa banyak teladan dan dianggap kisah waktu tidur untuk anak – anak. Tapi yang mitos itu tidak semestinya tidak wujud hanya kerana tiada bukti. Tiada angin masakan pokok boleh bergoyang. Inikan pula bangsa Melayu yang terkenal dengan sejarah lisannya .

Jika anda ada kisah yang sama di tempat anda kongsilah. Siapa tahu akan ada sesuatu yang menarik tentang Sang Kelembai ini!

p/s Jangan lupa beli buku-buku pilihan kami! :D

0 comments:

Post a Comment