Projek PL 5- Bahagian 2

By

            Sebenarnya saya sangat teruja dan sangat bersemangat untuk berkongsi episode seterusnya dengan anda kerna isi didalam buku ini sangat-sangat penting dan patut difikirkan oleh setiap kita sebagai seorang muslim. Walaupun buku ini sekadar novel fiksi yang setebal 200 muka surat tapi isinya sangat bertepatan dan sangat menekan jiwa saya selaku pembaca. Saya fikir anda yang belum memilikinya harus dengan cara apa sekalipun membaca bukunya sehingga habis. Saya tidak boleh dan tidak haruslah menghurai habis buku ini hingga ke penamatnya kerana menghormati dan menyanjungi penulis yang sangat berdedikasi dalam menyiapkan buku ini. Maka saya Cuma dapat kongsikan kepada anda 3 bahagian sahaja bagi kupasan buku ini. Hatta isinya sangat bagus dan meruntun jiwa Islam kita namun apakan daya saya harus menghormati hak cipta penulis. Ok. Kita sambung bahagian selanjutnya…     

Cara yang digunakan untuk melemahkan orang-orang Islam ialah


1.     Agama Islam itu sendiri
2.      Politik Antarabangsa

Perkhidmatan Rahsia Israel mempunyai pengetahuan yang tinggi tentang Islam. Tugas utama mereka ialah berpura-pura mengamalkan Islam bila perlu, bercampur gaul dengan ulama dan member syarahan tentang agama dan syarahan itu mestilah membawa kepada kemunduran dan pemikiran kolot umat Islam. Selain dari itu ada juga dari mereka yang merupakan pakar propaganda yang telah masuk ke dalam pelbagai pertubuhan dengan tujuan untuk memecah belahkan umat Islam didalam setiap Negara, seterusnya menimbulkan permusuhan diantara penduduk Islam dan Negara Islam yang bersempadan, dengan cara ini kedua buah Negara akan berperang diantara satu sama lain.

Negara pembuat senjata pula akan menggunakan peluang ini untuk menguji senjata ciptaan mereka dan ini akan memberikan faedah yang sangat besar kepada Israel kerana wang tersebut akan mengalir kepada mereka dan cukup untuk menanggung kos projek selanjutnya. Ejen Israel tidak dapat menyusup masuk ke Malaysia dan Indonesia kerana rupa paras mereka yang berbeza dengan penduduk tempatan, maka 3 cara telah direncakan mereka iaitu:

1.     Percetakan – Menambah buku-buku dan risalah-risalah agama yang berasaskan tafsiran yang boleh memundurkan pemikiran umat Islam
2.     Kursus agama yang dikelolakan oleh alim ulama upahan Israel dengan kursus tersebut diadakan di India dan Pakistan dan mereka dibayar untuk tujuan tersebut.
3.     Pelajar di luar Negara yang belajar di Amerika,Britain, Australia dan New Zealand, mereka ini sangat senang dipengaruhi kerana umur mereka dan apabila pulang ke tanah air mereka akan dipandang tinggi oleh masyarakat. Oleh itu doktrin pemikiran yang tertanam di minda mereka akan disebarkan di tanah air mereka dengan lebih cepat.

Melalui kaedah agama ia boleh ditafsirkan melalui 2 cara iaitu
1.     Betul bendul
2.     Berasaskan pemikiran

Tumpuan ejen Israel ialah melalui kaedah betul bendul, dengan demikian ia akan menjauhkan serta menutup akal fikiran umat Islam terhadap pemikiran yang berasaskan syariat Islam dan lama kelamaan mereka akan terus melupakannya. Kaedah ini akan tetap memundurkan umat Islam tetapi dalam masa yang sama cara ini tetap akan membawa kepada ketenteraman dan kemajuan umat Islam. Agama Islam dianggap kolot apabila mengejar modenisasi. Secara tidak lansung mereka akan selamanya akan terdorong kearah kekolotan. Apabila orang Islam mula riak dengan serban,jubah,tudung dan kafir mengkafir diantara satu sama lain itulah tanda kejayaan besar bagi Israel!.


       Ikuti sambungan terakhir pada episod akan datang...


Dipetik dan diolah dari buku PL 5; Cetakan tahun 1988; Shaari Isa; ms 26- 50.