Operasi Barbarossa dan Kecuaian Hitler.

By


Bahagian 1
Keputusan Hitler untuk menakluk Kesatuan Russia (USSR)[1] adalah berdasarkan kepada kepercayaannya bahawa sistem pemerintahan Kesatuan Russia sedang rapuh. Memetik kata-kata Hitler “Kita hanya perlu menyepak pintu dan kesemua sisa runtuhan akan jatuh”, itulah pandangan Hitler apabila memikirkan operasi tersebut. Begitu banyak bukti yang menunjukkan kelemahan pentadbiran Stalin dan kekalahan Soviet di  dalam “Perang Salji”[2] di Findland pada tahun 1940. Namun Hitler memandang rendah kepada kekuatan Stalin dan potensi “Red Army”. Stalin telah menggunakan perjanjian Nazi-Soviet pada tahun 1939 untuk menghapuskan kumpulan demokrasi di Barat Soviet. 
Namun pada tahun 1941 Hitler telah dikecewakan Britain dalam siri serangan udaranya untuk menakluk negara tersebut, Hitler kemudiannya merancang sebuah plan yang sangat besar iaitu untuk mencari lebensraum[3] di Timur Eropah dan ingin mengawal minyak di Caucasus sedangkan Hitler menghadapi serangan orang-orang di Barat dan Utara Afrika dengan sangat hebat.Malahan sebelum serangan ke atas Britain dilakukan pada tahun 1940 Hitler telah membuat keputusan bahawa Soviet akan menjadi serangan terbarunya. Rancangan Serangan dan Operasi Barbosa pada awalnya diketuai oleh General Erich Marcks[4] yang secara lansung membuat “blue print” bagi serangan tersebut. Marcks meletakkan harapan yang sangat tinggi dan amat fokus kepada rancangannya. Objektif paling utamanya ialah memusnahkan ekonomi Russia dengan melumpuhkan bandar-bandar seperti Leningrad di barat, keseluruhan tengah Moscow dan sekitarnya serta Ukraine di selatan.
Diantara 3 tempat ini keutamaan telah  diberikan kepada Moscow memandangkan bandar tersebut merupakan ibu negara bagi Soviet, yang secara tidak lansung menjadi pusat ekonomi,budaya dan politik Soviet. Rencana ini merupakan sebuah harapan yang sangat tinggi bagi Jerman dan sekiranya penaklukan ini berjaya maka keseluruhan Soviet akan runtuh dan proses untuk menyatukan semula kekuatan Soviet akan mengambil masa yang panjang. Ini akan memudahkan lagi usaha Nazi untuk menakluki keseluruhan kawasan Utara Eropah dengan pantas. Walaupun strategi ini tidak berjaya dilakukan oleh Napoleon pada tahun 1812[5] tetapi  Marcks yakin rancangan ini akan berjaya bagi Jerman dalam tahun 1941 dan rancangan ini telah diterima sebulat semua oleh barisan pemimpin tertinggi Nazi. Beberapa siri simulator peperangan telah dijalankan dan pelbagai modifikasi peralatan telah dibangunkan oleh saintis Nazi yang lansung tidak mempersoalkan hasil kertas kerja yang dibuat oleh Marcks, kerana keputusan yang begitu genting ini akan menentukan nasib Jerman.
Walaubagaimanapun Hitler tidak bersetuju dengan keputusan Ketua Angkatan Tentera Nazi yang memberikan kepercayaan kepada rancangan tersebut. Hitler telah meminta General Jodl di Bahagian Pusat Pemerintahan untuk melakukan kajian berasingan yang akan diketuai oleh General Baron Von Lossberg[6]. Lossberglah orang bertangungjawab dalam meletakan asas kepada Operasi Barbosa. Lossberg telah menolak rancangan Marcks supaya serangan ke atas Moscow dilancarkan sebaliknya beliau mencadangkan supaya serangan dilakukan di bandar Smolensk yang berada disebelah barat. Jalan raya sepanjang arah menuju ke Smolensk akan dibom oleh pasukan arteleri dari arah utara dan selatan sementara di bahagian tengah tentera Soviet akan dikepung di kawasan berdekatan Smolensk. Hitler yang mempercayai bahawa “Moscow sebagai bukan ancaman utama” telah menolak rancangan Marcks dan meneruskan cadangan yang telah dicadangkan oleh Lossberg. 
Walaupun pasukan khas perisikan Nazi telah membuat penelitian yang begitu rapi, kesemuanya telah ditolak oleh Hitler. Hitler kini secara tidak lansung telah melibatkan diri dalam merencanakan operasi tersebut terutamanya di bahagian-bahagian utama seperti  logistik, pusat divisyen dan taktik pengeboman serta memilih kawasan-kawasan yang seharusnya dibom. Menurut seorang pangkaji sejarah perang dunia ke-2, Hitler hampir-hampir menghantar tentera Jerman menerusi  “will-o’-the wisp”[7] selama 4 tahun iaitu menawan pelabuhan-pelabuhan, bandar,minyak, jagung dan besi.  Hitler juga telah menolak laporan pasukan risikan yang diketuai oleh diplomat Jerman di Soviet iaitu Count Schulenberg[8] dan membalas laporan berkenaan dengan  ucapan terima kasih dan laporan ini amat menarik tanpa membaca laporan tersebut. Hitler secara tidak lansung merendahkan maklumat risikan yang pada pendapatnya bertentangan dengan pemahaman beliau.Perbuatan ini menyebabkan pasukan tentera Jerman memandang rendah kualiti dan  keupayaan T-34[9] yang dimiliki oleh pasukan Soviet yang sebenarnya telah memberi kesan yang sangat besar terhadap kempen Perang Dunia ke-2.
Pakar ketenteraan British percaya bahawa Jerman akan mengalahkan Soviet dengan mudah namun dalam masa yang sama mereka mempunyai beberapa pandangan  terhadap apa yang akan berlaku seterusnya. Mereka menjangkakan peperangan terbaru ini akan berada di fasa baru atau dalam terma Nazi fasa politik-kaum dimana kawasan Russia yang sangat luas akan dijajah dan diduduki. Namun sekiranya Russia enggan mengaku kalah  dan Stalin masih ingin meneruskan peperangan hingga ke kawasan Ural, bagaimana Jerman akan mengadakan peperangan yang berlanjutan dikawasan Asiatic-Russia?. Begitu banyak tentera yang akan terlibat dan bekalan makanan juga akan meningkat dengan mendadak untuk mengekalkan serangan tersebut sedangkan Jerman tidak mempunyai kekuatan yang cukup untuk bertahan di Utara Afrika dan barat laut Eropah, dan sekiranya Amerika terlibat didalam peperangan ini bagaimana tentera Jerman akan menghalang Amerika yang mengumpulkan kekuatannya di Britain sebelum melancarkan serangan ke atas Perancis. Ternyata Hitler tidak mempunyai jawapan bagi soalan tersebut. Hitler percaya serangan “blitzkrieg” akan gagal jika tidak mengambil kira bentuk muka bumi dan keadaan cuaca di Russia dan ia merupakan salah satu faktor yang menyelamatkan Russia daripada tentera asing yang mencerobohnya.
Gambar  1.  General Erich Marcks
  2.  General Baron Von Lossberg
  3.  Friedrich Werner von der Schulenburg

[1] Kesatuan Soviet mempunyai akarnya dalam Revolusi Rusia pada tahun 1917, dan berjaya menggulingkan autokrasi empayar. Golongan majoriti Sosial Demokratik Parti Buruh yang diketuai oleh Vladimir Lenin, kemudian mengetuai revolusi kedua yang menumbangkan kerajaan sementara dan menubuhkan Rusia Sosialis Federatif Republik Soviet, bermula perang saudara antara pro-revolusi Reds dan Whites kontra-revolusi. Tentera Merah memasuki beberapa wilayah-wilayah bekas Empayar Rusia dan pekerja yang dianjurkan oleh para petani ke dalam daerah-daerah di bawah kepimpinan Komunis. Pada tahun 1922, pihak Komunis menang, membentuk Kesatuan Soviet dengan penyatuan Rusia, Transcaucasian, Ukraine, dan republik-republik Byelorussian. Berikutan kematian Lenin pada tahun 1924, kepimpinan yang kolektif Troika dan perebutan kuasa, Joseph Stalin mula berkuasa pada pertengahan 1920-an. Stalin komited ideologi negara kepada Marxsisme-Leninisme dan memulakan ekonomi terancang secara berpusat. Hasilnya, negara ini menjalani tempoh pesat dan pengumpulan yang meletakkan asas bagi usaha perang kemudian dan dominasi selepas Perang Dunia II. Rujuk http://en.wikipedia.org/wiki/USSR.

[2] Merupakan peperangan diantara UUSR dan Findland pada tahun 1939-1940.  Ia bermula dengan penaklukan Soviet keatas Findland pada 30 November 1939 (3 bulan sebelum Perang Dunia II bermula), dan berakhir dengan Perjanjian Moscow  pada 13 March 1940. Lebih daripada 30,000 pegawai pangkat atas dan rendah telah ditembak mati atau dipenjarakan, Tentera Russia pada tahun 1939 mempunyai ramai pegawai tentera yang tidak berpengalaman. Disebabkan itu dan moral tentera Findland yang tinggi, tentera Findland berjaya bertahan berbulan-bulan lamanya, lebih lama daripada apa yang dijangkakan oleh tentera Russia .

[3] the territory which a state or nation believes is needed for its natural development – Definasi Lebensraum; juga bermaksud sebagai - "living space," it was a basic principle of Nazi foreign policy fcit.coedu.usf.edu/holocaust/DEFN/lebensra.htm.

[4] Rujuk gambar 1.

[5] Pencerobohan Perancis Rusia (Perancis: Campagne de Russie) atau Perang Patriotik tahun 1812 bermula pada 24 Jun 1812 apabila Napoleon Grande Armee menyeberangi Sungai Neman dalam usaha untuk melibatkan diri dan mengalahkan tentera Rusia. Napoleon berharap untuk memaksa Tsar Alexander I dari Rusia untuk menghentikan perdagangan dengan pedagang British melalui proksi dalam usaha untuk memberi tekanan kepada United Kingdom untuk memaksa British menandatangani perjanjian damai. Tujuan politik rasmi kempen tersebut ialah untuk membebaskan Poland daripada ancaman Rusia. Napoleon menamakan kempen Perang Poland Kedua dan memuji-muji Poland dan menyediakan satu helah politik terhadap tindakannya.

[6] Rujuk gambar 2.

[7] Definasi  will-o’-the wisp  - a person or thing that is difficult or impossible to reach or catch.

[8] Rujuk Gambar 3.

[9] T-34 adalah tulang belakang pasukan berperisai Soviet sepanjang Perang Dunia II. Reka bentuk dan pembinaan tangki secara berterusan ditapis semasa perang untuk meningkatkan keberkesanan dan pengurangan kos, membolehkan jumlahnya semakin besar  walaupun kerugian besar. Ia merupakan kereta kebal yang paling banyak dihasilkan-perang, dan tangki kedua yang paling dihasilkan sepanjang masa, selepas penggantinya, siri T-54/55. Pada akhir perang pada tahun 1945 T-34 mempunyai digantikan dengan banyak kereta kebal ringan dan berat dalam perkhidmatan Tentera Merah. Ia menyumbang majoriti pengeluaran tangki Soviet, dan mengikuti perang ia dieksport secara meluas. Pembangunan evolusi yang diketuai secara langsung kepada siri T-54/55 yang tangki, yang dibina sehingga tahun 1981 dan masih beroperasi pada 2013 dan yang itu sendiri membawa kepada T-62, T-72, dan T-90 kereta kebal yang, bersama-sama dengan pembuatan China tangki berdasarkan T-55, dan ia menjadi tulang belakang banyak tentera ke hari ini. Pada tahun 1996, T-34 varian masih dalam perkhidmatan dalam sekurang-kurangnya di 27 negara. http://en.wikipedia.org/wiki/T-34

Diterjemah dari buku Great Military Blunders - Geoffry Regan 

bersambung pada bahagian seterusnya....